top of page

A női érzék, teret varázsol: Miért van több női lakberendező?

A lakberendezés az elmúlt évtizedekben egyre inkább népszerűvé vált, és sok-sok lakberendező van jelen a szakmában. De miért van sok női lakberendező?

Studio Trend Interior - a csapat - Tóth Adrienn és Ferenczi Éva

A nők hagyományosan érzékenyebbek az esztétikára és a környezetük szebbé tételére. A lakberendezés olyan terület, ahol az esztétikai érzék, a színek és a formák iránti érzékenység kiemelkedő fontosságú. Sok hölgy szinte veleszületett képességekkel rendelkezik ezen a területen - egyesek szerint minden nő ért a lakberendezéshez, mint ahogy minden férfi ért a focihoz :) - és hajlamosabbak arra, hogy örömmel foglalkozzanak azzal, hogy a környezetük hogyan néz ki, milyen élményt nyújt.


Emellett a nők hajlamosabbak a részletek iránti figyelemre és a praktikus megoldások keresésére. Ezek a képességek szintén nagy segítséget jelentenek a lakberendezés során, mivel a tervezés és a kivitelezés során sok apró részletre kell odafigyelni.


Annak ellenére, hogy a lakberendező iskolák és -tanfolyamok nyitottak mind a férfiak, mind a nők számára, a szakmával foglalkozó nők száma lényegesen több. Pedig mi örömmel látjuk, ha a kollégánk férfi :)


Az inspiráció is szerepet játszhat abban, hogy miért választják inkább a nők a lakberendezést. A média és az internet lehetőséget nyújt arra, hogy a nők megismerjék más lakberendezők munkáját, és ez inspirálhatja őket, hogy ugyanezt a szakmát válasszák.


Beszéljünk a számokról is egy kicsit (forrás: Zippia), hogyan alakul például az Egyesült Államokban:

  • Jelenleg több mint 119 778 interior designer dolgozik az Egyesült Államokban.

  • Az interior designer szakmát a nők uralják, az összes interior designer 72,7%-át alkotják. Eközben a férfiak az iparban foglalkoztatottak 22,4%-át teszik ki.


Tehát a nők növekvő jelenléte a lakberendezés területén köthető az esztétikai érzékenységhez, a részletekre való figyeléshez, az iskolai lehetőségekhez, az inspirációhoz és a társadalmi változásokhoz. A lakberendezés egy olyan terület, ahol a nők sikeresen kibontakozhatnak, és egyre többen fedezik fel ezt a kreatív és izgalmas szakmát.


Oszd meg véleményedet erről a témáról! Mit gondolsz a nők növekvő jelenlétéről a lakberendezés területén, és milyen tényezőket tartasz a legfontosabbnak ebben a folyamatban? Írd meg kommentben!

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page