Színek és anyagok pszichológiája pékségekben és kávézókban
- Ferenczi Éva
- szept. 25.
- 2 perc olvasás
Miért érezzük jól magunkat egy helyen, és miért sietünk ki a másikból?
Amikor belépünk egy pékségbe vagy kávézóba, az első élményt legtöbbször nem is a kávé illata vagy a friss kenyér adja, hanem a tér hangulata. A színek, burkolatok, bútorok anyaga mind üzennek, sokszor tudat alatt. Ezek határozzák meg, hogy szívesen időzünk-e ott, rendelünk-e még egy kávét, vagy inkább gyorsan távozunk.
Mi újság a színekkel? Nem csak díszítés?
A meleg árnyalatok (bézs, terrakotta, sárga, aranybarna) összhangban vannak a kenyér és a sütemények színeivel, barátságosak, étvágygerjesztők.
A földszínek a természetességet és a kézműves értékeket hangsúlyozzák.
Az élénk színek (piros, narancs) felpörgetik az embert, vásárlásra ösztönöznek, de csak mértékkel érdemes használni.
A hideg árnyalatok pedig (kék, szürke, fehér) tisztaságot, frissességet sugallnak, de érdemes vigyázni, mert túl sok belőlük rideggé teheti a teret.
Melyik anyag hogy hat ránk? Jó érzés megérinteni? Színek és anyagok pszichológiája
A fa és a természetes textúrák otthonossá alakítják a teret, a kenyér ősi jellegére utalnak.
A kő, terrazzo, kerámia burkolatok tisztaságot, tartósságot sugallnak, ettől hiszünk, megbízunk a minőségben.
A fém és üveg modern, letisztult, profi design hatást keltenek, különösen, ha kávézó résszel párosulnak.
A textilek (len, vászon, vagy akár taft, szatén) lágyítják a teret, melegebbé, barátságosabbá teszik a hangulatát.
Kulturális különbségek. Hogyan is van ez tőlünk nyugatra?
Dél-Európában a mediterrán életérzést imádjuk! Az olasz és spanyol pékségekben sok a terrakotta, sötét, vagy épp világos fa és a napmeleg árnyalatok. A milánói Signor Lievito például természetes anyagokkal és pasztellszínekkel alakított ki könnyed, modern mediterrán hangulatot.
Mit üzen a tér a vendégeknek? Közvetlen, életigenlő, közösségi a tér.
Észak-Európában a skandináv nyugalom uralkodik. A dán vagy svéd pékségek egyszerűek, világosak: fehér, világosszürke, natúr fa és nyers beton jellemzi őket.
Mit üzen a tér a vendégeknek? Nyugalom, letisztultság, fenntarthatóság.
Közép- és Nyugat-Európában érték a tradíció és a modern elegancia.
A francia pékségekben gyakran keveredik a klasszikus és a modern design, a díszes burkolatok, a márvány és a meleg árnyalatok.
Németországban a funkcionalitás az első, a nagyméretű pultok, sok fa és kő alkalmazása.
Mit üzen a tér a vendégeknek? Megbízhatóság, precizitás, visszafogott elegancia.

Mihez is igazodjunk? Arculat, évszak vagy trendek?
Az arculat mindig jó kiindulópont. Ha a logó, a “csomagolás” és a belső tér összhangban van, a vendég érzi a profizmust.
Az évszakok váltakozását követve apró dekorációkkal (növények, fények, színek) frissíthetjük a hangulatot, de az alap mindig maradhat ugyanaz a berendezés.
A trendek inspirációként kiválóak, de nem szabad minden áron követni őket. A hitelesség sokkal fontosabb.

TIPP: Spanyol hangulat itthon
Ha Magyarországon szeretnénk egy spanyol pékség hangulatát megidézni, ahol akár Pan Gallego vagy Talo is kerül a pultra, bátran használjunk meleg tónusú burkolatokat, terrakottát, natúr fát, mediterrán textileket. A színek és anyagok pszichológiája itt különösen fontos: az élénk, tüzes árnyalatok, az aranyozás, a töredezett hatású textúrák és a növényi motívumok mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a vendégek úgy érezzék, mintha egy andalúz utcácska kis pékségébe csöppentek volna.
Ilyen esetben érdemes szakember segítségét kérni a kialakításhoz. Egy tapasztalt lakberendező abban segít, hogy a stílusjegyek hitelesek legyenek, mégis harmonizáljanak a helyi környezettel.
A kulisszák mögött: így újítottuk meg Nyíregyházán a Vela Bisztrót. - Több, mint pékség – modern pékség felújítás, ami élményt ad a vendégeknek
Hozzászólások